Xabier Díaz & Adufeiras de Salitres

Xabier Díaz & Adufeiras de Salitres

Palladium 19.00 Biljett

Avskalad, rytmisk och harmonisk folkton från Galicien

Xabier Díaz är instrumentalist, sångare, kompositör och forskare – men framförallt specialist på instrumentet pandeireta galega, den galiciska tamburinen. I det internationellt uppmärksammade projektet och med skivan ”The Tambourine Man” lyfter han fram gamla vaggvisor och folksånger från byar och arkiv i Galicien, tolkade och arrangerade för nutid.

I Galicien är Xabier Díaz en välkänd person, främst som sångare i folkmusikgruppen Berrogüetto. Arbetet med plattan som gav honom ett internationellt erkännande, ”The Tambourine Man” tog honom två år av efterforskning. Han letade fram gamla vaggvisor och folksånger från byar och i arkiv i Galicien, där musik var förbjuden under Franco-regimen. Ett sant pionjärarbete. Med den kvinnliga vokal- och slagverksensemblen ”Adufeiras de Salitres” tolkade och arrangerade han musiken till ett samtida sound. Resultatet lät inte vänta på sig och skivan har fått flera utmärkelser.

Xabier Díaz själfulla stämma, vackert och elegant ackompanjerad av både sången och rytmen från den sju personer stora gruppen ”Adufeiras de Salitres”. Tillsammans med vevlira och tvåradigt durspel skapar de en estetisk vacker konsert. Det är en mäktig syn, de mauriska trummorna i en halvcirkel, flankerade av durspel och vevlira, som tillsammans lyfter fram den ensamma tamburinen i centrum. Det blir magiskt!

Konserten arrangeras tillsammans med Musik i Syd

Tillgänglighet i lokalen
Palladium har rullstolsplatser och hörslinga. För mer detaljer läs på Palladiums hemsida.