Maya  Youssef

Maya Youssef

Palladium 19.00 Biljett

Syrian Dreams

Maya Youssef, född och uppvuxen i Syrien, är en mästare på qanun – ett cittraliknande instrument. Debutalbumet ”Syrian Dreams” har hyllats över hela världen och är en personlig resa genom sex år av krig i Syrien. Hennes musik bygger på den traditionella arabiska skalan, maquam, och på ett fantasifullt sätt blandas influenser från flamenco och jazz till ett cosmopolitiskt sound.

Maya Youssef växte upp i ett progressivt hem och började redan som 7-åring studera musik. Redan som 12-åring fick hon pris för sin lysande talang. 2011 vann hon, det brittiska residenspriset ”Exceptional Talent Award” som gjorde det möjligt för henne att flytta till Storbritannien. Maya Youssef berättar:

  • ”On a hot summer’s afternoon in London in 2012 I was watching the news. At the time I felt overwhelmed, as if I was going to explode, so I held my qānūn and “Syrian dreams” came out of me. That was the very first piece of music I wrote.”

2017 var musiken till albumet färdig och ”Syrian Dreams” hyllades av en enad kritikerkår. Det 78-strängade instrumentet Qanun är centralt i den arabiska musiken och sätter tonhöjden i traditionella orkestrar. Maya Youssef bemästrar instrumentet till fullo och med sin musik beskriver hon Syriens skönhet, inger känsla av hopp men samtidigt väjer hon inte för den stora sorg som vilar över landet. Hon kommer till Malmö med sin trio, där qanun ackompanjeras av cello och slagverk. Tillsammans tar de med oss på en resa till djupet av våra hjärtan.

På scenen:

Maya Youssef – qanun

Barney Morse-Brown – cello

Elisabeth Nott – slagverk

 

Tillgänglighet i lokalen

Palladium har rullstolsplatser och hörslinga. För mer detaljer läs på Palladiums hemsida.