Fatoumata Diawara

Fatoumata Diawara

Moriska Paviljongen 19:30 Biljett

En lysande stjärna från Mali

Fatoumata Diawara, är den lysande stjärnan från Mali, som med inspiration från hennes hemtrakt Wassoulou skapar ett angeläget och samtida uttryck. I centrum av musiken finns hennes varma och uttrycksfulla röst uppbackad av en funkigt jazzig ljudbild, där bluesens melankoli och rytmernas eld klart lyser igenom. Hon släpper sin andra platta i maj 2018.

Kvällen inleds kl 19.30 av Siri Karlsson med gästartister från Burkina Faso. Fatoumata Diawara står på scen kl 20.30.

Fatoumata Diawara började sin karriär som skådespelerska och blev känd i Västafrika och Europa när hon fick huvudrollen i Dani Kouyatés film ”Sia”. Efter den rollen kom många erbjudanden och mot sin familjs vilja, flyttade hon till Paris för att fortsätta jobba som skådespelerska. Hennes vackra röst upptäcktes, Rokia Traoré satte en gitarr i hennes händer och Fatoumata Diawaras karriär som sångerska tog fart. 2011 släppte hon sitt första fullängdsalbum ”Fatou”.

Fatoumata Diawara har ett starkt samhällsengagemang. Under krisen i Mali samlade hon gräddan av Malis musiker till en manifestation för fred i landet genom sången ”Mali-Ko”. På den nyligen släppta singeln från hennes kommande album, ”Fenfo”, ute i maj, speglar hon flyktingkrisen i världen. 2014 fick hon den franska hedersutmärkelsen ”Chevalier de l’ordre des arts et lettres”. Hon är en av Malis mest framstående artister i den yngre generationen och har samarbetat med Oumou Sangaré, Herbie Hancock och Dee Dee Bridgewater. Med en palett av akustisk gitarr, bas, slagverk och keyboard, dras penseldragen fram av den melankoliska, men starkt rytmiska musiken och med Fatoumata Diawaras karisma, dans och hänförda röst i centrum, kan kvällen inte bli annat än en fullträff.

Siri Karlsson feat. Solo Dja Kabako

I maj 2016 var Siri Karlsson inbjudna till en av Västafrikas största jazzfestivaler Jazz à Ouaga i Burkina Faso. I dallrande 40-gradig subsaharisk hetta spelade de sin psykedeliska folkmusik från Sverige med stor framgång. Duon uppfyllde också en dröm sedan länge och tillsammans pop- och rockproducenten Jari Haapalainen bjöd de in några av Burkinas främsta artister och musiker för ett par sessions i en inspelningsstudio. Resultatet blev Ouaga Sessions, en EP som kommer att släppas under hösten 2018. Musiken kretsar kring kärnan i svensk och västafrikansk folkmusik där muntliga traditioner, komplexa rytmer och improvisation är starka element.

Konserten arrangeras av Mix Musik och Moriska Paviljongen.

Tillgänglighet i lokalen

Moriska paviljongen är rullstolsanpassat. För rullstolsplats vänligen kontakta eva(at)mixmusik.com

 

På scenen:

Arecio Smith – keyboard

Fatoumata Diawara – sång, gitarr

Jean Baptiste Ekoué Gbadoe a.k.a JB  – slagverk

Sekou Bah – bas

Yacuba – gitarr