Ássu – samisk world fusion

Ássu – samisk world fusion

Inkonst 19.30 Biljett

Ássus musik är baserad på samisk jojk. Traditionsbäraren Ulla Pirttijärvi skapar med sin trio musik som knyter ihop Sápmi med Västafrika. Med fingertoppskänsla på slagverk formar Harald Skullerud en kosmopolitisk atmosfär och Olav Torgets olika stränginstrument tonar fram ökenblues, allt i ett möte med Ulla Pirttjärvis hypnotiserande röst.

Det sägs att den samiska sångstilen jojk är den äldsta musikformen i Europa. Traditionellt har den en social funktion och fungerar som ett sätt att minnas. Ulla Pirttijärvi jojkar om sin hemby och om nära och kära, tillsammans utgör jojkarna en del av hennes familjs identitet. Vilken lysande idé att föra samman jojk med västafrikansk musik, där beröringspunkterna blir till en självklarhet i Ássus kompositioner.

De väl rutinerade musikerna släppte sitt debutalbum ”Ássu” i år med ett översvallande mottagande. Lee Henderson från ”Big beautiful noise” skriver: ” Hela projektet är ren magi, med eteriska resor och upplyftande ritualer som lever i fred med varandra.” Låt dig trollbindas av denna pärla, som för samman vår brokiga värld och tar dig till ett drömlandskap som känns som hemma. Det blir magiskt!

Konserten ingår i en heldag, som lyfter de samiska språken, med sagoläsning, föreläsningar och författarbesök. Start kl 14. Mer information om programmet kommer snart.

Tillgänglighet i lokalen

Inkonst är rullstolsanpassat.
För rullstolsplats vänligen kontakta eva(at)mixmusik.com

På scen

Ulla Pirttijärvi: jojk
Olav Torget: gitarrer och n’goni
Harald Skullerud: slagverk